Muffiny dla czekoladoholików
Babeczki z czekoladowymi dodatkami przeniosą nas do krainy rozkoszy, rozkoszy smaku. Są idealne na jesienną chandrę, spotkanie z koleżankami, seans filmowy czy po prostu jako słodkie małe co nie co do filiżanki kawy. Ich obłędny smak wpędza w uzależnienie – z tego zaproszenia trudno nie skorzystać.
TYLKO CZEKOLADA – BABECZKI EKSTRA CZEKOLADOWE, NADZIEWANE, Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Jeśli nie potrafisz żyć bez czekolady, koniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki. Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao – jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady.
Prosty przepis na muffinki czekoladowe:
margaryna lub masło 100 g
mąka 250 g
kakao 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brązowy cukier 150 g
jajko 2 szt
posiekana gorzka czekolada 100 g
gorzka czekolada do polania
W dwóch miskach zmieszaj składniki – w jednej mokre, w drugiej suche. Następnie dodaj jedne do drugich i wyłóż na papilotki. Piecz w piekarniku ok 20 min (180 stopni). To, czy babeczki są gotowe najlepiej sprawdzać za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.
CZEKOLADA + OWOCE
Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak, ale i wygląd, przygotuj cupcake z kokosowym śniegiem i truskawkowym nadzieniem (jeśli sezon na truskawki się skończył, wykorzystaj mrożone owoce) – w końcu najpierw jemy oczami. To także świetny pomysł na zabłyśnięcie przed znajomymi i rodziną. Z czekoladą doskonale łączą się również suszone śliwki – ich aromat rozniesie się po całym domu, budząc zniecierpliwienie w czekoladoholikach.
CZEKOLADOWE CUDA – PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
Zanim zaczniemy mieszać składniki, najlepiej przesiać mąkę przez sito, żeby pozbyć się grudek, a białka ubić na sztywną pianę. To jednak nie wszystkie kulinarne tajniki:
– muffinki przepięknie prezentują się w papierowych foremkach – papilotkach, które dostępne są na rynku w różnych wzorach i kolorach;
– użycie silikonowych foremek sprawi, że do wypieków nie będziemy potrzebować tłuszczu;
– najważniejszą zasadą przy pieczeniu czekoladowych babeczek jest wymieszanie osobno suchych i mokrych składników;
– muffiny są bardzo proste w przygotowaniu – nie trzeba ich dokładnie mieszać, wyrosną pięknie;
– dodanie wody gazowanej sprawi, że babeczki jeszcze bardziej wyrosną;
– składniki najlepiej mieszać za pomocą łyżki – w innym wypadku ciasto może być zbyt rzadkie;