bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach.
Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia.

Suszone grzyby mają niebywałą moc! Ten zapach i smak sosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się?
Da.
Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad!

Składniki:
600-700 g karkówki
30-40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
1 cebula
3 łyżki mąki
2 łyżki smalcu
sól, pieprz

Przygotowanie:
mięso pokroić w 1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Będą dość duże, więc przekroić na pół
grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Użyłam grzybów pociętych na cieniuteńkie płatki, one nie wymagają namaczania, chodzi jedynie o wypłukanie resztek piasku. Jeśli masz swojskie suszone w grubych plastrach pozostaw do namoczenia nawet na całą noc

mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym smalcu do zrumienienia
usmażone kawałki mięsa przekładać do rondla, w którym będziesz dusić mięso
na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do rondla z mięsem. Na patelnię wlać nieco wody i zeskrobać resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla
na końcu do rondla dodać namoczone grzyby i przez sitko wlać wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny
podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta – surowa lub zasmażana

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.