Smażone buraczki z suszonymi grzybami
Kolejny przepis na buraczki do obiadu. Tym razem buraczki na bogato i bardzo (po)świątecznie, z suszonymi grzybkami. Szczególnie smaczne odgrzewane, na drugi dzień jak smaki się przegryzą.
Warzywa bogate w witaminy, związki mineralne, fitoskładniki i błonnik zapewniają układowi odpornościowemu prawidłowe działanie – to podstawa zdrowej diety.
Każdy nowy przepis na wykorzystanie warzyw to smaczne urozmaicenie codziennej diety.
Ten przepis idealnie wpisuje się w (po)świąteczne klimaty dzięki dodatkowi suszonych grzybków.
Składniki:
300 g ugotowanych buraków
30 g namoczonych leśnych grzybów
50 g masła
2-3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
łyżeczka kminku
łyżeczka nasion kolndry
Przygotowanie:
namoczyć grzyby . Użyłam cieniutkich jak bibułka suszonych sklepowych grzybów
uprażyć na suchej patelni kminek i kolendrę, następnie rozetrzeć w moździerzu
na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy i grzyby. Poddusić
w międzyczasie zetrzeć buraki na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej
buraczki dołożyć na patelnię, przesmażyć. Doprawić solą, octem i pieprzem
podawać na ciepło lub zimno