ciasteczka budyniowe – mega kruche
110 g mąki pszennej
1 op. budyniu śmietankowego (40g)
50 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
Do miski wkładamy masło i cukier puder. Miksujemy aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy jeszcze kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na około godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 170st. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4mm. Jak wspomniałam ja wałkowałam między dwoma papierami do pieczenia.
Wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy…