Jajko sadzone – idealne
Jajko jako najdoskonalszy produkt żywnościowy stworzony przez naturę to niezbędny element zdrowej diety. Nie zawiera wiele kalorii, bo jedno jajo to około 80 kcal.
Na szczęście bzdurna kampania antyzdrowotna jakoby jajka podnosiły cholesterol jest w odwrocie, zresztą cholesterol z jajka nie jest wbudowywany w nasze tkanki.
Jajka zawierają wszystkie witaminy i minerały jakich potrzebujesz do zdrowego funkcjonowania. Między innymi do doskonałe źródło luteiny i zeaksantyny, która chroni nasze oczy. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniom siatkówki wywołanymi przez wolne rodniki. Musisz wiedzieć, że luteina z jajka jest trzy razy lepiej przyswajalna niż z innych źródeł. Jako nieliczny produkt spożywczy zawiera selen i jod.
Jajko oczywiście należy spożywać w całości, a jeśli już to samo żółtko, bo tu znajduje się koncentracja wszystkich dobroci. Białko posiada właściwości uczulujące, dlatego trzeba o tym wiedzieć podając je małym dzieciom.
Najzdrowsze są jajka spożywane z półpłynnym żółtkiem, a więc jajko na miękko, sadzone z “lejącym” żółtkiem i jajka w koszulce. Wbrew pozorom wcale nie jest łatwo usmażyć jajko sadzone z półpłynnym żółtkiem, bo albo żółtko się zetnie, albo białko przyrumieni na chrupiąco. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, a jajko sadzone będzie idealne.
Ważne jest, by wybić jajko na dobrze rozgrzaną patelnię, ponieważ łatwiej wtedy zapanować nad kształtem jajka. Szybko się zetnie i nie rozleje się na całą patelnię.
Potem temperaturę najlepiej zmniejszyć, by białko powoli się ścinało. Pozostanie wówczas białe, bez przypalonych brzegów. Białko ścina się w temperaturze 60-70*C, żółtko 65-70*C.
Po wybiciu jajek na patelnię dodaj łyżeczkę wody – to taki mały trik, białko pozostanie wówczas bez chrupiących, przypalonych brzegów.
Najsmacznejsze jajko sadzone przygotujesz na maśle, możesz użyć zwykłego masła lub ghee.