Ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem
Moje ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem to pomysł na szybki obiad w stylu orientalnym. Dobór warzyw możesz zmieniać wg własnego uznania i sezonu.
W mojej lodówce zawsze czeka w pogotowiu maleńki słoiczek czerwonego curry, a ostatnio dołączyła pasta z tamaryndowca. Tamaryndowiec to wiele wartości zdrowotnych i kwaśny smak, idealny do dań z warzywami, niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej.
Ciekawostka – posiada unikalną dla zdrowia zdolność do usuwania jednej z najbardziej toksycznych substancji przyjmowanych przez większość ludzi na świecie – flour (woda z kranu, pasta do zębów).
Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy. Ugotuje się w czasie zanim przygotujesz kurczaka. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe, możesz przygotować więcej, bo odgrzewane na drugi dzień jest również znakomite.