Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc zawsze mamy świeżutki, pachnący i zdrowy chleb. Dodaję zawsze do niego ulubione nasiona czy pestki. Ostatnio jednak dodaję również wspaniałe nasiona konopi siewnej, które mają niesamowite właściwości. Gorąco Wam polecam!