Szybkie flaki z boczniaków
Pyszna zupka przeze mnie wyhodowanych boczniaków.
Składniki:
• 1 kg boczniaków
• Wywar rosołowy wołowy lub inny
• 1 duża marchew
• ½ łyżeczki imbiru
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 4 ziarna pieprzu
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 listy laurowe
• 1 ½ łyżki maggi
• Majeranek
• ½ kostki masła
• 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Marchew obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do wywaru rosołowego.
2. Grzyby kroimy w paseczki podłużne, również dodajemy do wywaru i dolewamy wody, jeżeli za mało mamy wywaru.
3. Doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, pieprzem, zielem angielskim, listkami laurowymi i maggi, gotujemy około 30 minut.
4. Po tym czasie rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i hartując dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i 5 minut gotujemy.
5. Zupa gotowa.
6. Smacznego.