Musztardowe Udka

Musztardowe Udka

Musztardowe Udka

Udka w aromatycznym sosie musztardowym z pieczarkami mogą gościć na naszym świątecznym stole.

Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• 6 łyżeczek płynnego miodu
• 180 g musztardy francuskiej
• 3 łyżki musztardy sarepskiej
• Szczypta czosnku
• Pieprz
• Papryka ostra
• Sól
• Cebula
• ½ kg pieczarek
• 5 ogórków konserwowych
• 2 łyżki musztardy sarepskiej
• ½ szklanki śmietany 18 %
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Udka kroimy na połówki i solimy.
2. Robimy marynatę z musztardy, miodu, czosnku, pieprzu, papryki ostrej i polewamy udka, odstawiamy na 3 godziny.
3. Po tym czasie układamy udka w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
4. W tym czasie, co udka się pieczą, obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.
6. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
7. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki ogórki.
8. Na koniec żeby powstał nam sos dodajemy 3 łyżki musztardy sarepskiej i wlewamy śmietanę, 2 minuty gotujemy.
9. Udka po upieczeniu, układamy w naczyniu.
10. Polewamy sosem z pieczarkami.
11. Danie gotowe.
12. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.