Kotleciki Klarnetki
Pyszne szybkie kotleciki drobiowe, bardzo łatwe w przyrządzeniu z dodatkiem papryki.
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• Sól
• pieprz
• Papryka ostra
• Jajko
• Papryka czerwona
• 10 dag sera żółtego
• 3 łyżki maki ziemniaczanej
• 4 łyżki mąki pszennej
• Bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
• Cebula
• 1 kg pieczarek
• ½ szklanki śmietany 18 %
• Kluski śląskie
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielimy, solimy i wbijamy jajko.
2. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w drobniutka kostkę, łączymy z mięsem.
3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.
4. Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej.
5. Wszystkie składniki razem wyrabiamy i robimy kotleciki.
6. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
7. W tym czasie, co smażą nam się kotlety, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni.
8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
9. Łyżkę mąki pszennej wsypujemy do naczynia i mieszamy ze śmietaną, łączymy z grzybami.
10. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie.
11. Na talerzu układamy kluseczki, polewamy sosem z grzybami, obok nakładamy kotlety.
12. Obiad gotowy.
13. Smacznego.