Ciasto Orzechowy Michałek
Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków.
Blaszka 24 cm x 24 cm
Składniki:
• 1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych
• 5 opakowań po 200 ml śmietany 36 %
• 80 g żelatyny
• ½ szklanki cukru pudru
• 3 łyżki kakao
• 3 serki homogenizowane waniliowe
• 200 g orzechów laskowych niesolonych
• 15 cukierków Michałków
• 2 szklanki mleka
• 2 śnieżki na mleko
• Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
2. Następnie robimy masę kakaową.
3. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, kakao oraz 50 g żelatyny rozpuszczonej w niepełnej szklance wody.
4. Orzechy kruszymy i łączmy z masą.
5. Masę wykładamy na ciastka, chłodzimy 30 minut w lodówce.
6. W tym czasie robimy białą masę: Śnieżki ubijamy w dwóch szklankach zimnego mleka.
7. Dodajemy serki homogenizowane i rozpuszczoną pozostałą ( 3 łyżki) żelatynę w połowie szklanki wody.
8. Cukierki kruszymy i wykładamy na masę ciemną.
9. Cukierki przykrywamy masą białą.
10. Na koniec robimy kleksy z polewy czekoladowej.
11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
12. Ciasto gotowe.
13. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na ciasta z czekoladą:
Ciasto Paź Królowej – ciasto czekoladowe z kremem ananasowym i bezą
Szybkie ciasto czekoladowe + FILM
Czekoladowe brownie z wiśniami