Kostka szalona – czekoladowo – śmietanowa
W kuchni tak jak i w życiu – potrzebna jest odrobina szaleństwa.
I dlatego tez ja komponując to ciasto sobie troszkę poszalałam , mieszając smaki.
I co się okazało ???
Powstało naprawdę pyszne ciasto
Czekoladowe blaty ciasta zwilżone czekoladowo-kawowo-alkoholowym nasączem.
Do tego spoooro masy śmietanowej , nasączone biszkopty i dla przełamania słodyczy odrobina powideł śliwkowych , które to możemy spokojnie zastąpić ulubionym dżemem , np z czarnej porzeczki 😉
Składniki i wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka )
1 szklanka cukru
3 łyki oleju
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (drobnego proszku )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego
Białka ubić na sztywno , dosypywać porcjami cukier i nadal ubijać , dodać żółtka , olej .
Przesiać do masy wszystkie suche składniki i delikatnie połączyć wszystko łyżką.
Masę rozlać cienką warstwą do dwóch jednakowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub upiec w jednej a następnie przekroić na dwa blaty.
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 30 %
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę , dodać serek i ucierać jeszcze chwilę do połączenia składników . Masę podzielić na 4 części.
Nasącz / poncz:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżek kakao rozpuszczalnego słodzonego ( np Nesquik lub Puchatek)
5-6 łyżek wódki
400 ml wrzątku.
Kawę i kakao zalać wrzątkiem , odstawić do wystudzenia . Wymieszać z alkoholem .
Dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych
podłużne biszkopty (zużyłam 26 sztuk )
odrobina gorzkiego kakao .
Gdy już wszystkie składniki mamy gotowe przygotowujemy formę wyłożoną papierem do pieczenia i możemy rozpocząć składanie ciasta .
– Blat ciasta czekoladowego nasączony kilkoma łyżkami ponczu
– powidła śliwkowe
– 1/4 masy śmietanowej
– warstwa biszkoptów , z których każdy moczymy kilka sekund w nasączu
– 2/4 masy śmietanowej
– drugi blat ciasta czekoladowego nasączonego kilkoma łyżkami naszego ponczu
– 1/4 masy śmietanowej
– wierzch obsypujemy gorzkim kakao i/lub pokruszonymi biszkoptami.
Tak przygotowane ciasto schładzamy przynajmniej kilka godzin w lodówce . Najlepiej odstawić na całą noc.