Dietetyczne batoniki
Przepis na dietetyczne batoniki
z borówkami, kokosowymi wiórkami i bakaliami
Dietetyczne batoniki stanowią doskonałą przekąskę podczas II śniadania lub podwieczorku.
Polecam wszystkim, którzy uwielbiają zdrowe zamienniki słodyczy!
Dietetyczne batoniki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne i chrupiące!
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki kukurydzianej;
- 6 łyżek oleju kokosowego;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 jaja;
- 2 łyżki curku waniliowego;
- 2 łyżki cukru brzozowego lub trzcinowego;
- 3 łyżeczki siemienia lnianego;
- 2 garście orzechów (m.in. migdały, nerkowca oraz ziemne);
- 4 garście borówek;
- 100g wiórek kokosowych;
- 100g daktyli.
Sposób przygotowania:
jaja zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia;
do zmiksowanych jaj wsypać płatki owsiane, mąkę kukurydzianą, siemię lniane;
w rondelku roztopić masło wraz z olejem kokosowym – gdy tłuszcz się rozpuści wsypać wiórki kokosowe – całość wymieszać i wlać do zmiksowanych jaj – całość masy zmiksować;
daktyle i orzechy posiekać na drobne kawałeczki – dodać do zmiksowanej masy;
na koniec do naszej pachnącej kokosem masy dodać borówki – wszystko wymieszać dokładnie ręką i lekko wyrabiać – masa powinna być bardzo gęsta i lepka;
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pojedynczo uformowane w prostokąt batony;
piec w 160 stopniach 30-40 minut aż się zarumienią.