Dietetyczne batoniki

Dietetyczne batoniki

Dietetyczne batoniki

Przepis na dietetyczne batoniki
z borówkami, kokosowymi wiórkami i bakaliami

Dietetyczne batoniki stanowią doskonałą przekąskę podczas II śniadania lub podwieczorku.

Polecam wszystkim, którzy uwielbiają zdrowe zamienniki słodyczy!

Dietetyczne batoniki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne i chrupiące!

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych;
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej;
  • 6 łyżek oleju kokosowego;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 jaja;
  • 2 łyżki curku waniliowego;
  • 2 łyżki cukru brzozowego lub trzcinowego;
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego;
  • 2 garście orzechów (m.in. migdały, nerkowca oraz ziemne);
  • 4 garście borówek;
  • 100g wiórek kokosowych;
  • 100g daktyli.

Sposób przygotowania:
jaja zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia;
do zmiksowanych jaj wsypać płatki owsiane, mąkę kukurydzianą, siemię lniane;
w rondelku roztopić masło wraz z olejem kokosowym – gdy tłuszcz się rozpuści wsypać wiórki kokosowe – całość wymieszać i wlać do zmiksowanych jaj – całość masy zmiksować;
daktyle i orzechy posiekać na drobne kawałeczki – dodać do zmiksowanej masy;
na koniec do naszej pachnącej kokosem masy dodać borówki – wszystko wymieszać dokładnie ręką i lekko wyrabiać – masa powinna być bardzo gęsta i lepka;
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pojedynczo uformowane w prostokąt batony;
piec w 160 stopniach 30-40 minut aż się zarumienią.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.