Zapiekankowy Duet
Gdy brak czasu na zrobienie posiłku to coś dla Was, szybka zapiekanka z delikatnym mięsem z kurczaka i warzywami.
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 1 opakowanie fasolki szparagowej
• 1 papryka czerwona
• Makaron rurki
• 20 dag sera żółtego
• Kilka pomidorków koktajlowych
• 200 ml śmietany 36%
• Jajko
• Olej do smażenia
• Sól
• Przyprawa do kurczaka
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.
2. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
3. Następnie dodajemy fasolkę szparagową oraz paprykę pokrojoną w paseczki.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
5. Na makaron wykładamy mięso z warzywami.
6. Śmietanę mieszamy z jakiem oraz pieprzem i solą, polewamy zapiekankę.
7. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem.
8. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.
9. Po upieczeniu dekorujemy pomidorkami.
10. Smacznego.