Drobiowe kotleciki z jajkiem
Smakowite kotlety z mielonego mięsa a w środku omlet. Można również zrobić np. z jajecznicą.
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 1/3 papryki czerwonej
• 1/3 papryki zielonej
• 4 jajka
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki bułki tartej oraz do panierki
• 3 łyżki mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Papryka ostra
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobno kroimy, wbijamy jedno jajko, wsypujemy bułkę tarta, doprawiamy solą oraz papryką, łączymy z mąką i dokładnie wyrabiamy.
2. Do miski wbijamy pozostałe jajka, dolewamy mleko, dodajemy drobno pokrojone papryki i doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzany olej i smażymy.
4. Z mięsa robimy kotlety, rozpłaszczamy i w środek kładziemy trochę jajecznicy,zawijamy robiąc kulkę.
5. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.