Czekoladowa szarlotka z budyniem
Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao do ciast
1 szklanka cukru kryształ
4 żółtka
375 g miękkiej margaryny
15 g proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolite ciasto.
Dzielimy na 2 części.
Jedna część powinna być trochę większa od drugiej.
Większą chowamy do lodówki a mniejszą do zamrażalki.
Składniki na masę budyniową:
2 budynie waniliowe z cukrem
3 szklanki mleka
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru kryształ.
Większy kawałek ciasta wykładamy do blaszki 32 x 24 cm. Nakłuwamy widelcem.
Posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy, tniemy w cienkie talarki i wysypujemy na ciasto. Posypujemy cukrem.
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń.Wylewamy jeszcze ciepły na jabłka.
Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na warstwę budyniu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 50 minut.