Sernik sekret mniszki
Składniki:
ciasto ucierane :
200 g miękkiej margaryny
200 g cukru
200 g mąki pszennej
8 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
100 g cukru
3 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa:
1 kg sera zmielonego ja użyłam z wiaderka
600 g cukru
2 budynie waniliowe
12 jajek
300 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowo -żurawinowa:
500 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki cukru
1 galaretka żurawinowa
Ciasto ucierane:
Margarynę ucieramy z cukrem dodając powoli resztę składników .Pieczemy ciasto w temp 175 stopni przez 25 minut.
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą oprócz kakao. Ciasto dzielimy na 2 części.
Jedną wałkujemy i wykładamy do blaszki 32 x 24 cm, a do drugiej dosypujemy kakao i mrozimy.
Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka,ser ,budynie ,proszek do pieczenia a na koniec wcześniej ubitą pianę z białek.
Łączymy z ciemnym ciastem wcześniej zamrożonym a teraz startym na tarce jarzynowej.
Przelewamy na ciasto znajdujące się w blaszce.
Pieczemy 60 minut w temp 175 stopni.
Zostawiamy na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Masa budyniowa:
Gotujemy gesty budyń z mleka ,obu mąk ,żółtek i cukru. Studzimy.
.Margarynę miksujemy i łączymy z budyniem
Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i studzimy. Dolewamy do masy i mieszamy.
Przelewamy na upieczony i wystudzony sernik . Przykrywamy ciastem ucieranym.
Polewamy dowolną polewą i ozdabiamy.