Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym
Składniki:
Mini tortille:
125 g mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki majeranku
90 ml letniej wody
1 łyżka oleju
Ponadto:
6 pieczarek
mała cebulka
12 plastrów szynki
12 plastrów sera żółtego
keczup
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto – ciasto ma być miękkie w konsystencji. Blat oprószyć mąką, ciasto cieniutko rozwałkować, szklanką wycinać koła – powinno wyjść 12 szt.
Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni – ok. 30 sekund na jednej stronie – gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.
Przygotować dodatki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę pokroić w półksiężyce, pieczarki wraz z cebulką podsmażyć na patelni, zdjąć.
Na lekko natłuszczonej patelni położyć 1 placek tortilli, na której ułożyć: plaster sera, plaster szynki, trochę pieczarek z cebulą, keczup, plaster szynki, plaster sera i docisnąć drugim plackiem tortilli, podgrzać do momentu rozpuszczenia się sera, przewrócić na drugą stronę, chwilę podgrzać, zdjąć. Tak samo postąpić z pozostałymi plackami tortilli.