Ciasto z Prince Polo

Ciasto z Prince Polo

Ciasto z Prince Polo

Przepis zaczerpnięty z bloga Dorotus

Składniki na biszkopt:
4 jaja
2/3 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej – z czego ująć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną

Składniki na kremową masę z Prince Polo:
1 litr śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody
4 wafelki Prince Polo – każdy o wadze 50 g – pokruszone
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
puszka brzoskwiń w syropie (410 g)

Ponadto:
2 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier – ciągle ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka – nadal ubijając. Mąki wymieszać, po czym przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta – na bardzo niskich obrotach miksera.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170°C ok. 30 min – lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić.

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę, sok odstawić. Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ciągle miksując, cienką strużką wlać lekko ciepłą żelatynę. Dodać wafelki z czekoladą, brzoskwinie, wymieszać łyżką.

Sok z brzoskwiń wymieszać z 1/4 szkl. wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, ostudzić. Lekko tężejące wylać na stężoną masę kremową. Wstawić do lodówki.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.