Kruche ciasteczka maślane
Ciasteczkach wycisnęłam widelcem. Pięknie rosną bez dodatku żadnego środka spulchniającego.
By wzbogacić ich smak możesz dodatkowo oblać je polewą czekoladową, ale bez są równie pyszne. Zachęciłam Cię do pieczenia?
Składniki na 1 blaszkę (30 sztuk):
150 g mąki orkiszowej jasnej
110 g masła
50 g cukru pudru/ksylitolu
1 żółtko
na polewę czekoladową:
60 ml śmietany kremówki
60 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtko i utrzeć ponownie, a na końcu wymieszać z mąką. Całość połączyć w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut
podzielić ciasto na 30 kawałeczków i ulepić kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
spłaszczyć widelcem, jednocześnie tworząc wzorek
piec w 180’C około 18 minut do lekkiego zezłocenia. Studzić na kratce
na polewę czekoladową zagotuj 60 ml śmietany kremówki, dodaj 60 g połamanej czekolady. Wymieszaj do rozpuszczenia. Posmaruj lub maczaj ciastka w czekoladzie i odkładaj na kratkę do wyschnięcia
przechowywać w zamkniętym pojemniku