Roladki schabowe duszone z cebulą i grzybami
Roladki schabowe to świetna i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych rolad śląskich z mięsa wołowego. Dzięki zastosowaniu wieprzowiny znacznie skraca się czas duszenia, a są tak samo smaczne. Tradycyjnie nadzienie stanowi boczek, cebula i ogórek kiszony. Proste składniki, a smak rewelacyjny.
Duszone w aromatycznym sosiku z dodatkiem cebuli i suszonych borowików to super propozycja na wykwintny obiad.
Składniki:
6 plastrów schabu
6 plastrów boczku/ szynki szwarcwaldzkiej
3 łyżki musztardy
sól, pieprz
2 cebule
2-3 ogórki kiszone
2-3 łyżki mąki
garstka suszonych borowików
2 łyżki smalcu
6 wykałaczek
Przygotowanie:
plastry schabu rozbić cienko pod płatem folii spożywczej. Każdy płat mięsa posolić i oprószyć pieprzem, następnie posmarować musztardą. rozłożyć plasterki boczku, na to po kawałku cebuli i kiszonego ogórka. Zwinąć w roladkę i na koniec spiąć wykałaczką
roladki obtaczać kolejno w mące i obsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym smalcu. Obsmażne roladki przełożyć do rondla
na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, przełożyć do roladek, patelnię przelać wodą, zeskrobać smak i zlać do rondla z roladami. Dodać namoczone grzyby i zlać wodę z moczenia grzybów
dusić pod przykryciem do miękkości około 45 minut
podawać np. z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonych buraczków