Ciasto Kokosowa Zośka

Ciasto Kokosowa Zośka

Ciasto Kokosowa Zośka

Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami

Składniki na biszkopt:
• 5 jajek
• Niepełna szklanka cukru
• 5 łyżek mąki pszennej
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

Składniki na beze:
• 4 białka
• Niepełna szklanka cukru
• 1 ½ łyżki maki ziemniaczanej
• Szczypta soli
• 150 g wiórków kokosowych
Składniki na masę:
• 800 g śmietany 36%
• Galaretka przezroczysta
• 5 szt. batonów Zośka
Składniki na polewę:
• 100 g śmietany 36%
• Czekolada mleczna

Sposób przygotowania:
1. Na początku robimy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i miksujemy
2. Dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka
3. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i mieszając łyżką łączymy z masą jajeczną
4. Wylewamy masę do tortownicy 24 cm x 24 cm i pieczemy 30 minut w 180 °C
5. Po upieczeniu studzimy i kroimy w poprzek na połowę i obręcz od tortownicy myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
6. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
7. Następnie robimy bezę, białka ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną oraz sól, na koniec łączymy mieszając delikatnie łyżką wiórki kokosowe i wylewamy w środek obręczy tortownicy
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w 100 °C
9. W tym czasie, co piecze nam się beza robimy masę, śmietany ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę
10. Batony kruszymy i łączymy z masą
11. Masę dzielimy na 3 części, jedną wykładamy na biszkopt
12. Na masie układamy upieczoną i ostudzoną bezę
13. Następnie drugą część masy i przykrywamy biszkoptem
14. Biszkopt smarujemy pozostałą na masą
15. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i dowolnie polewą dekorujemy ciasto
16. Chłodzimy 1 godzinę w lodówce
17. Ciasto gotowe
18. Smacznego

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.