Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja na szybki obiad. Użyjcie ulubionego sera, dobrze sprawdzi się feta, mozzarella, a nawet zwykła gouda- ja wybrałam ser pleśniowy. Makaron ze szpinakiem możecie też przegotować jako zapiekanka, mieszając wszystkie składniki z jajkiem i faszerując paprykę, cukinię czy kabaczki. W dietetycznym wariancie użyjcie pełnoziarnistego makaronu i zmniejszcie jego ilość, nie przesadzajcie z serem i pamiętajcie też o dużej szczypcie mielonej ostrej papryczki!
Składniki na makaron ze szpinakiem (1 porcja):
50 g makaronu
200 g szpinaku
50 g sera gorgonzola
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
szczypta soli
Makaron ugotować tak, by był jeszcze lekko twardy.
Szpinak zalać kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na talerz, dodać sos szpinakowy. Smacznego!