Jaglane naleśniki z marmoladą wiśniowo-lawendową i owocami

Jaglane naleśniki z marmoladą wiśniowo-lawendową i owocami

Jaglane naleśniki z marmoladą wiśniowo-lawendową i owocami

Smaczne i sycące śniadanie albo podwieczorek. Świetne na zimowy czas, gdy np. po powrocie ze spaceru w zaspach śniegu ☺ mamy ochotę na coś konkretnego i krzepiącego. Idealne, gdy w naszej lodówce, siedzi sobie akurat ugotowana kasza jaglana, a w zamrażarce zalega trochę letnich zapasów owocowych.

SKŁADNIKI ( na ok. 7 małych naleśników ):
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (500g)
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki ryżowej białej (50g)
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej (50g)
2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
1 łyżeczka bezgl. proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki wanilii w proszku lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 szklanka mleka roślinnego lub wody (250ml)
marmolada wiśniowo-lawendowa (przepis tutaj)
kilka garści mrożonych owoców leśnych i opcjonalnie wiśni
zmielony na puder cukier brzozowy, ilość wedle uznania
odrobina świeżo startej skórki z ekologicznej cytryny (opcjonalnie)
odrobina oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę miksujemy z mlekiem i cukrem (najszybciej będzie w blenderze kielichowym, ale ręcznym też da radę).

W osobnej misce, łączymy wszystkie pozostałe składniki, następnie dolewamy zmiksowaną kaszę i mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką.

Patelnia do smażenia naleśników musi być typu non-stick (inaczej się przypalą), dodajemy do niej kilka kropel oleju i bardzo mocno rozgrzewamy.

Wylewamy jedną chochlę ciasta na środek i kręcimy patelnią aby ciasto równomiernie się na niej rozlało. Można też sobie pomóc, rozprowadzając go na patelni chochelką lub szpatułką do wygładzania.

To ciasto jest bardziej gęste niż tradycyjne, dlatego należy dokładnie je rozprowadzić, a naleśniki usmażyć grubsze i mniejsze, inaczej się rozpadną, powinny mieć max. 18 cm.

Wszystkie smażymy na złoty kolor, energicznie przewracając na drugą stronę (można przewracać szpatułką lub pomóc sobie talerzem, którym zakrywamy patelnię, jedną ręką chwytamy za talerz, drugą trzymamy patelnie i przekręcamy ją do góry nogami, aby naleśnik znalazł się na talerzu, następnie zsuwamy go z powrotem na patelnię).

Po usmażeniu wszystkich naleśników, na jeszcze gorącej patelni podduszamy chwilę owoce leśne, aż się zagrzeją i zmiękną. Wykładamy naleśniki na talerze, smarujemy marmoladą, dodajemy owoce, posypujemy pudrem i skórką z cytryny i podajemy.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.