Prażnica – jajecznica po kaszubsku

Prażnica - jajecznica po kaszubsku

Prażnica – jajecznica po kaszubsku

Kaszubska prażnica to po prostu jajecznica z wędzonym węgorzem. Ponieważ Kaszuby słynną z bogactwa ryb, nic dziwnego, że wędzona ryba wylądowała i w jajecznicy. Lubię jajka na śniadanie, także z ciekawością wypróbowałam nowy przepis.

Kto nie lubi nudy w kuchni na pewno chętnie zje jajecznicę w kaszubskim wydaniu. Zamiast węgorza użyłam wędzonego pstrąga łososiowego, ale pewnie każda inna wariacja będzie równie smaczna.

Warto wiedzieć, że kaszubska jajecznica na węgorzu została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim.

Składniki:
4 jajka bio
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
120- 150 g wędzonej ryby
1 łyżka masła
kilka łyżek mleka
sól, pieprz

Przygotowanie:
cebulkę pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na maśle
rozmącić jajka z mlekiem, solą i pieprzem
wylać na patelnię, smażyć do momentu ścięcia
pokroić wędzoną rybę na drobne kawałeczki i dodać do jajecznicy
przed podaniem posypać szczypiorkiem, Serwować ze świeżym pieczywem

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.