Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂
Cały ambaras w ich przygotowaniu polega na obgotowaniu kapusty. Uwierzcie mi, jak ja tego nie lubię…Potem odsączyć liście i poczekać aż kapusta wystygnie. Samo zawijanie to już jest fajna zabawa. Fajniejsze jednak jest już jedzenie gotowych gołąbków.

Do przygotowania tych gołąbków użyłam młodej kapusty. Przygotowanie niczym nie różni się od gołąbków robionych z białej kapusty. Obgotowywałam krócej główkę, słyszałam też, że można podgrzać główkę w mikrofali. Nie testowałam tego sposobu i nie wypowiem się czy to skuteczne.
Mięso mielone zmieliłam własnoręcznie, najsmaczniejsze jest właśnie takie. To sprzedawane w tackach znika gdzieś w ryżu, ja lubię czuć jednak mięsko w gołąbku. Użyłam tu mięsa mielonego z łopatki wieprzowej.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.