Szarlotka
Oto prosty przepis na przepyszną szarlotkę
Składniki:
3szkl mąki
1 kostka masła
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
1 cukier waniliowy
1szkl cukru
Jasny suchy kisiel
Wykonanie:
Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika a 60% do lodówki.
Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i ½ szklanki cukru. Wymieszać.
60% ciasta wyłożyć równo na okrągłej blasze.
6 białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać.
Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko.
Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka.
Piec 40 min. w 180 stopniach