Zupa jagodowa z makaronem
Najzdrowsze owoce lata – czarne jagody vel borówki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Dzisiejszy przepis zachwyci miłośników zup owocowych, niestety obecnie trochę już zapomnianych. Bardzo prosta do przygotowania, smakuje i na ciepło i z lodówki jako chłodnik. Idealny posiłek na gorące dni lata. Najsmaczniejsza z makaronem i śmietaną. Zupa jak deser, zapraszam do przepisu!
Składniki na 3 porcje:
2 szklanki czarnych jagód
około 1 l wody
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ziarenka z 1 laski wanilii – opcjonalnie
4 łyżki cukru
kwaśna śmietana
ulubiony ugotowany makaron
Przygotowanie:
jagody przebrać i dokładnie umyć. Nastawić do gotowania ulubiony makaron
do kubka odlej połowę szklanki wody i wymieszaj z mączką ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj, dodaj jagody i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cukier, sól i sok z cytryny
na końcu wlej do zupy dokładnie rozmieszaną mączkę ziemniaczaną i mieszaj do zagotowania
na gorąco podawaj z przygotowanym makaronem i kleksem śmietany