Islandzkie bułeczki z marcepanem

Islandzkie bułeczki z marcepanem

Islandzkie bułeczki z marcepanem

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, lub darować sobie dodatki i skupić się na marcepanie, każda wersja jest ok. Przepis polecam i zostawiam na wierzchu zeszytu do częstego stosowania 🙂

Ciasto (u mnie wyszły dwie blachy)
1 torebka (7 g) suszonych drożdży
1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mleka
120 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
6 szklanek mąki pszennej

Nadzienie
200 g marcepanu (nie z lodówki – będzie łatwiej)
1 jajko
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietanki kremówki

1 szklanka płatków z migdałów do posypania

Do maszyny do pieczenia wrzucamy wszystkie składniki, ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się “samo zrobi”. 🙂

Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy czy kto co lubi.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i posmarowanymi olejem dłońmi rozciągamy je na duży dość cienki prostokąt. Na wierzchu rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy jak roladę.
Tniemy na ok. 5 cm kawałki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki ciasta (nadzieniem do góry i do dołu). Pomiędzy nimi zostawiamy 3 cm odstępy.
Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Mają być złotobrązowe z wierzchu. Gorące smarujemy lukrem.
Obsypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałów oraz dodatkową porcją dodatków użytych do nadzienia..

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.