Kapuściane roladki
Można powiedzieć, że to są gołąbki, ale nie w sosie, panierowane w bułce tartej. Można nazwać roladki, ale nie ze schabu tylko z mielonego mięsa. Nazwa nie ważna, ważne, że są pyszne.
Składniki:
• Kapusta pekińska
• ½ kg mięsa mielonego
• 3 jajka
• 1 Cebula
• 1 marchew
• Sól
• Papryka ostra
• 1 łyżeczka majeranku
• 2 łyżki bułki tartej + do panierki
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką.
2. Cebulę obieramy drobno kroimy i łączymy z mięsem.
3. Następnie dodajemy obraną i starta na tarce o dużych oczach marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy.
4. Obcinamy twardą część kapusty i liście parzymy w gorącej, osolonej wodzie, 5 minut gotując.
5. Na każdy liść kapusty nakładamy mięso i zwijamy w roladki.
6. Panierujemy w jajku oraz w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
7. Roladki gotowe.
8. Smacznego.