Kruche ciasteczka ze słonecznikiem
Domowe maślane ciasteczka polecają się do kawki! Delikatne, bardzo kruche ze skarmelizowanym słonecznikiem dosłownie rozpływają się w ustach. Zrobiłam porcję na jedną blachę, ale to był duży błąd, ponieważ zniknęły w oka mgnieniu. Idealny wypiek na pochmurny, deszczowy dzień. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 1 blaszkę:
150 g mąki orkiszowej 700
40 g cukru/ksylitolu
100 g masła
1 żółtko
Wierzch ciasteczek:
80 g pestek słonecznika
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 łyżka śmietanki kremówki
Przygotowanie:
wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i rozcierać palcami. Do powstałej kruszonki dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki
w rondelku doprowadzić do wrzenia masło, miód, cukier i śmietankę, następnie dodać pestki słonecznika i wymieszać
schłodzone ciasto krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 10 minut
na podpieczone ciastka wyłożyć łyżeczką porcje słonecznika i dopiekać kolejne 8 minut