Warkocz drożdżowy z nadzieniem szpinakowo-orzechowym
Drożdżowy warkocz z nadzieniem z pesto szpinakowym to propozycja drożdżówki na wytrawnie, wszak nie tylko słodkim człowiek żyje.
Idealna przekąska, na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub kolację.
Jako nadzienie wykorzystałam pesto szpinakowe z tego przepisu na blogu. Miks szpinaku z orzechami włoskimi smakuje doskonale.
Zapraszam na domowe, zielone drożdżówki. Puchate, zdrowe, pyszne!
Składniki:
340 g mąki orkiszowej jasnej
150 g mleka
50 g masła
25 g drożdży
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajko+1 żółtko
Przygotowanie:
ciasto drożdżowe przygotuj wg przepisu podstawowego z ilości składników j.w.
zrób pesto szpinakowe. Do przygotowania pesto możesz użyć orzechów włoskich (te lubię najbardziej) lub każdych innych wg uznania lub zasobności szafek
wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Rozsmaruj przygotowane pesto szpinakowe i zwiń ciasto w rulon. Ostrym nożem przetnij rulon wzdłuż i zwiń jak sznur wywijając zielone przecięcia na wierzch. Przełóż warkocz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
wyrośnięty warkocz posmaruj białkiem rozbełtanym z łyżką mleka i piecz w temperaturze 180*C 25 minut do zrumienienia
warkocz pokrojony na porcje idealnie nadaje się do zamrażania