Ciasto nutka Jabłkowa
Ciasto bez pieczenia, szybkie wykonanie, przekładane masą budyniową oraz jabłkami.
Forma 24 cm x 24 cm
15 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 6 dużych jabłek
• 2 galaretki agrestowe
• 8 łyżek cukru
• 200 g margaryny
• 360 g herbatników
• 2 opakowania budyniu waniliowego
• 3¾ szk. mleka
• 10 g orzechów włoskich
• 40 g czekolady białej
• 2 ½ szk. wody
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy 5 minut.
2. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i wlewamy do jabłek, 2 minuty gotujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
3. Dwie szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy dwa budynie i sześć łyżek cukru i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia.
4. Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
5. Na dnie formy 24 cm x 24 cm układamy namoczone w mleku herbatniki.
6. Na ciastka wykładamy połowę masy budyniowej.
7. Ponownie układamy herbatniki namoczone w mleku.
8. Następnie wylewamy galaretki z jabłkami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.
9. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą masę budyniową i posypujemy drobno pokruszonymi orzechami zmieszanym z startą na tarce czekoladą.
10. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
11. Smacznego.