Mania Smaku
Danie dla smakoszy pizzy, przepis nie jest trudny, bardzo łatwo się robi. Warto, bo jest pyszne z kawałkami kurczaka oraz warzywami.
4 porcje
60 minut czas przygotowania
Składniki na ciasto:
• 4 szk. mąki pszennej
• Szczypta soli
• 4 łyżki margaryny
• 2 szk. wody
• 10 g drożdży świeżych
Pozostałe składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1 pomidor
• 2 ogórki kiszone
• 1 papryka czerwona
• 8 liści sałaty
• Dowolny sos np. czosnkowy
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, margarynę rozpuszczamy i wlewamy do mąki. W wodzie rozrabiamy drożdże i również wlewamy do mąki. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W tym czasie mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros.
3. Pomidora, ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paski.
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy w kształcie koła wielkości patelni i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
5. Na jedną połowę każdego placka nakładamy sałatę, mięso oraz warzywa. Ciasto składamy tak żeby farsz był w środku.
6. Wierzch polewamy dowolnym sosem.
7. Smacznego.