Jajka sadzone na pomidorach i kaszance
Jajka sadzone na pomidorach to dla mnie naprawdę odświętne śniadanie, a dodatek kaszanki sprawia, że to prawdziwa uczta smaków.
Nie jem i nie kupuję sklepowych wędlin, jedyny wyjątek czynię dla kaszanki. Ostatnio ten kontrowersyjny przysmak Polaków wraca do łask.
Zaczęto ją nawet zaliczać do superfoods, czyli produktów mającym korzystny wpływ na nasze zdrowie. I to wszystko jest prawdą, jeśli tylko upolujesz kaszankę przygotowaną wg tradycyjnej receptury, czyli z podrobów, kaszy, mięsa wieprzowego, przypraw i krwi.
Wówczas stanowi bogate źródło cennych mikroelementów, zwłaszcza łatwo przyswajalnego żelaza hemowego oraz cynku. Wysoka zawartość kaszy również podnosi jej wartość odżywczą. Należy jednak delektować się tym przysmakiem z umiarem. Polecam miks jajek, pomidorów i kaszanki.
To jest pyszne!
Składniki:
4 jajka
2 pomidory np. malinowe
1 kaszanka
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
na patelni rozgrzać masło i ułożyć plastry pomidorów i kaszanki obranej z osłonki
gdy pomidory zmiękną wybić jajka, posolić, oprószyć pieprzem i powoli, na małym ogniu smażyć około 5 minut. Posypać szczypiorkiem. Jeśli chcesz przyspieszyć smażenie możesz patelnię przykryć pokrywką
jajka są gotowe do podania, gdy białko jest ścięte, a żółtko nadal pozostaje płynne