Śledź w zalewie octowej
Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta.
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
• 4 szklanki wody
• 1 szklanka octu
• sól
• 1 szk. cukru
• 4 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 4 ziarna pieprzu
• Olej do smażenia
• 3 cebule
• Mąka do panierki
Sposób przygotowania:
1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką.
2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki cebule i gotujemy 20 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.
3. Odstawiamy w chłodne miejsce, śledzie mogą stać miesiąc a dobre są już na trzeci dzień.
4. Smacznego.