Kebabowa zapiekanka z kuleczkami
Inna wersja zapiekanki kebabowej, mięsne kuleczki zapiekane z warzywami. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na kuleczki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 1 cebula
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki przyprawa Gyros
• Sól
Składniki pozostałe:
• 1 opakowanie brukselki
• 1 opakowanie mini marchewek
• ½ kg ziemniaków
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• Przyprawa do ziemniaków
• 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki.
2. Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
4. Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
5. Po tym czasie wyjmujemy i polewamy sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
6. Chwilę zapiekamy do rozpuszczenia się sera.
7. Gotowe.
8. Smacznego.