Murzynek budyniowy na białkach
Ciasto czekoladowe a’la murzynek na białkach z dodatkiem budyniu czekoladowego
Ciasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie – jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta to polecam dodać więcej cukru i/lub budyń z cukrem, a polewę zrobić z mlecznej czekolady.
Konsystencję ma ciężką i zbitą – coś pomiędzy brownie a tradycyjnym murzynkiem. Jest naprawdę pyszne i myślę, że fani ciast czekoladowych będą zadowoleni 🙂
Dużym plusem jest też prostota i szybkość wykonania – potrzebujemy zaledwie 15 minut i ciasto ląduje w piekarniku. Poza tym takie ciacho to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po innych wypiekach, np. pączkach czy faworkach.