Krem sułtański

Krem sułtański

Krem sułtański

Krem sułtański to hitowy deser z czasów PRL-u. Niegdyś obok galaretki z bitą śmietaną zapełniał wszystkie kawiarniane bufety. Dziś całkowicie zapomniany.
Krem sułtański to bita śmietana, podana pół na pół biała z czekoladową. Dodatek rodzynków namoczonych w rumie dodaje niebywałego aromatu, a całość wieńczy dodatek biszkoptu.
Klasyk wśród deserów, a jaki pyszny. Prostota w każdym calu! Lekki puszysty, aksamitny, prawdziwa uczta smaków.

Składniki:
400 ml śmietany kremówki 32%
2 łyżki ksylitolu (zmielonego)/cukru pudru
3 łyżki rodzynków
1 kieliszek ciemnego rumu
2 łyżki ciemnego kakao
4 biszkopty języczki
starta czekolada

Przygotowanie:
rodzynki namoczyć w rumie
mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec wmiksować cukier. Podzielić na 2 części. Do drugiej części przesiać przez sitko kakao i powtórnie zmiksować. Do kakaowej części można dodać 1 łyżeczkę cukru. Ciemną część wymieszać z odsączonymi z alkoholu rodzynkami
rozdzielić ciemną śmietankę do pucharków, następnie wyłożyć jasną. Posypać startą czekoladą i umieścić po jednym biszkopcie
przed podaniem schłodzić w lodówce

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.