Pasztet Jajeczny z Łososiem
Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z jajek. Inna forma i połączenie z łososiem, to pyszne urozmaicenie na Święta. Można go podawać na zimno i na ciepło, koniecznie z sosem ze świeżych ziół.
Składniki:
15 ugotowanych na twardo jajek
4 surowe jajka
1 duży por
30 g natki pietruszki
30 g kopru
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła
200 g świeżego szpinaku
ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
300 g świeżego łososia (filet bez ości i skóry)
Sos:
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 szklanki majonezu
spory pęczek szczypiorku; posiekany
spory pęczek koperku; posiekany
sól do smaku
Pora pokrój w półplasterki. Podduś go na maśle i przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podduś też szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Ważne, żeby szpinak nie pływał w wodzie – jeśli taka się pojawi, to poczekaj aż odparuje. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj jajka pokrojone w małą kostkę, podduszony por, posiekany koperek i natkę pietruszki.
Wbij 4 surowe jajka. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Keksówkę (10×25 cm) wyłóż papierem do pieczenie i posmaruj go olejem. Na dno wyłóż połowę masy jajecznej, a na środku ułóż połowę szpinaku.
Na szpinaku ułóż filet z łososia, oprósz solą i przykryj go pozostałym szpinakiem.
Na koniec wyłóż resztę masy jajecznej. Piecz w 190°C przez 70 minut. Studź w blaszce. Można podawać na zimno i na ciepło.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj i podawaj razem z pasztetem.