CIASTO MIĘTUSEK
Miętowe i nie za słodkie ciasto… w sam raz do niedzielnej kawki w ciepły dzień.
Składniki na biszkopt
3 jajka
0,5 szkl maki
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno dodać cukier , następnie żółtka, na koniec dodać mąkę wymieszana z kakao i proszkiem. Wylać na blaszkę 20×20 , ew można użyć tortownicy.
Biszkopt po upieczeniu wystudzić
Składniki na krem miętowy
landrynki miętowe około 200 gram
1/4 szkl wody
1 budyń waniliowy
360 ml mleka
150 g masła
2 łyżki cukru
opakowanie herbatników
Landrynki rozpuścić podgrzewając je z 1/4 szklanki wody , z 360 ml mleka odlewamy pół szklanki w której rozpuszczamy budyń, do reszty mleka dodajemy syrop miętowy i zagotowujemy wlewamy rozmieszany budyń, mieszamy aż się zagotuje i odstawiamy do wystygnięcia. po wystygnięciu ucieramy ze 150 g masła.
Wykładamy miętowy krem na biszkopt i układamy warstwę herbatników.
Składniki na krem śmietanowy
0,5 litra śmietany kremówki
galaretka agrestowa
gorzka czekolada do posypania
oraz listki mięty.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody gdy będzie się żelować ubić śmietanę dodając na końcu galaretkę, wykładamy na herbatniki.
Gorzka czekoladę ścieramy na jarzynowych oczkach tarki, i posypujemy wierzch ciasta, schłodzić około 2 godzin.
Życzę udanych wypieków