Schab w sosie własny z cebulką
Tak przygotowane mięso podaję na niedzielny obiad z ulubioną surówką i ziemniakami. Aromatyczny zapach mięsa roznosi się po całym domu. Daj się skusić.
5 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg schabu
• 4 duże cebule
• Olej do smażenia
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwucentymetrowe plastry( nie rozbijamy). Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju do chwili uzyskania złotego koloru. Następnie podlewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
2. Na drugiej większej patelni szklimy obrane i pokrojone w krążki cebule.
3. Następnie mięso przekładamy do naczynia a sos wlewamy do cebuli i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstniej i wykładamy sos z cebulą na mięso.
4. Gotowe.
5. Smacznego.