Kotlety wysepki
Pyszne kotlety z piekarnika, obiad jak marzenie. Kotlety tak zasmakowały mojej rodzinie, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób- teraz posługuje się wyłącznie tym przepisem.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składnik na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy gyros
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany
Składniki na pierzynkę:
• 1 cebula
• 1/2 kg pieczarek
• 3 jajka
• 10 dag sera żółtego
• 2 łyżki majonezu
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
2. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Grzyby rozkładamy na upieczony kotletach.
4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
5. Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz majonez.
6. Masę jajeczną wykładamy na grzyby.
7. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
8. Kotlety gotowe.
9. Smacznego.