Kruche z jagodami i pianką
pyszne domowe ciasto
Nie wyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, jagodzianek i ciasta z jagodami. Na jagodzianki macie aż 2 przepisy – tradycyjne z kruszonką oraz te bardziej fit. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to moja mama najczęściej robiła kruche ciasto, posypywała je grubą warstwą jagód, a na wierzch robiła bezę z dodatkiem kisielu, który nadawał jej piękny różowy kolor i takie właśnie ciasto zamierzałam zrobić, ale okazało się, że akurat nie mam w domu kisielu, więc zmodyfikowałam mój plan i upiekłam dobrze Wam znane delikatne kruche ciasto z budyniową pianką i warstwą jagód. To jest ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem, truskawkami i czereśniami)