Ciasto MONTE
Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się 🙂 Jasny biszkopt, krem mleczny z białą czekoladą, krem czekoladowy i migdały tworzą świetne połączenie i smakiem faktycznie przypominają ten stary przysmak. No cóż kalorii ma to ciacho troszkę, ale jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi i jeżeli poczęstujemy się jednym czy nawet dwoma kawałkami to nic nam nie będzie. Razem z mężem wypracowaliśmy sobie rytuał, że nie kupujemy w ogóle gotowych słodyczy, a słodkie jemy tylko kiedy coś upiekę czyli raz lub dwa razy w tygodniu i dlatego do pieczenia używam małych foremek, żeby się nie przejeść 🙂 No chyba, że piekę dla większej ilości osób, to zmienia postać rzeczy. A wracając do ciasta, mam do niego tylko jedną uwagę. Zamieniłabym masy, tak żeby ciemna była na dole a jasna na górze, ponieważ ciemna jest zbyt zwarta, a jasna wyszła odrobinę za luźna co nie ułatwiało niestety krojenia. Poza tym nie mam uwag, a mąż (wielbiciel czekolady) był po prostu zachwycony tym ciastem.