Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami
Szarlotka jest ciastem, które można piec i jeść przez cały rok. A teraz, gdy mamy mnóstwo pysznych jabłek, grzechem byłoby jej nie zrobić 🙂
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej (3 pełne szklanki)
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru waniliowego
250 gram zimnego masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
1,5 kg twardych jabłek (szara reneta, antonówka)
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól jajko oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki rozcieramy palcami, aż powstaną grudki takie jak kruszonka. Dodajemy wodę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na plasterki (grubości ok. 1 cm). Mieszamy z cukrem i cynamonem. W dużym rondlu roztapiamy masło, wsypujemy jabłka i smażymy aż zrobią się szkliste i delikatnie zmiękną. Gotowe jabłka studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wielkości ok 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wysypujemy zimne jabłka. Resztę ciasta ścieramy na jabłka. Pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego 🙂