Kotlety z udek
Soczyste i chrupiące kotlety z udek kurczaka, nie jadłam jeszcze tak dobrych. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 6 udek z kurczaka
• 3 jajka
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• Olej do smażenia
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy skrobię ziemniaczaną, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie musztardę. Dokładnie mieszamy i zanurzamy w cieście mięso. Pozostawiamy na dwie godziny.
3. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.