Zupa Kapuściana z szynką
Rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca zupa na jesienne chłodne dni. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa, która może być zarówno lekkim i samodzielnym daniem obiadowym jak i doskonałym pierwszym daniem. Spróbuj i przekonaj się sama.
4 porcje
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• ¾ małej główki kapusty
• por (biała końcówka)
• 1 pietruszka
• 1 marchew
• Kawałek selera
• 1 cebula
• 1 łyżka oleju
• 1 papryka czerwona
• 10 dag szynki drobiowej
• 3 szk. wody
• 1 kostka warzywna
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Przygotowuję warzywa, por bardzo drobno kroję, marchew, pietruszkę selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram, kroję w cienkie piórka. Wszystkie warzywa smażę na rozgrzanym oleju w garnku.
2. Następnie dodaję drobno poszatkowaną kapustę, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę, przecier pomidorowy i kostkę warzywną. Zalewam wodą i doprawiam pieprzem, solą papryką. Gotuję 20 minut.
3. Zupka gotowa, przed podaniem dekorujemy szynką pokrojoną w małe paseczki.
4. Smacznego.