Jabłecznik Babuni

Jabłecznik Babuni

Jabłecznik Babuni

Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze Babcie, teraz każdy piecze ciasta nowoczesne, ale czasami warto wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną.

Czas przygotowania 60 minut
20 porcji
Forma 24 cm x 24 cm

Składniki:
• 400 g mąki pszennej
• 4 jajka całe
• 180g cukru pudru
• 200 g masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 120 g cukru
• ½ łyżeczki cukru waniliowego
• 700 g jabłek
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżki bułki tartej
• Szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
2. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta ( pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
3. Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
4. Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
5. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
6. Ciasto piekę 40 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.

Zobacz inne super przepisy na jabłecznik:
Jabłecznik
Jabłecznik Na Puszystym Cieście + FILM
Jabłecznik Z Budyniem
Jabłecznik Z Bitą Śmietaną
Jabłecznik Na Puszystym Cieście Biszkoptowym + FILM

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.