Szparagi zapiekane w boczku
Dzisiaj zapraszam na szparagi zapiekane w cienkich plasterkach boczku, które podamy w towarzystwie jajka w koszulce. Wszystko to oblejemy prostym w przygotowaniu i niezawodnym sosem holenderskim.
Szparagi w boczku to pomysł na bardzo prostą, wyjątkową, a do tego sycącą kolację. Sos holenderski jest aksamitny i pełen smaku, a mięciutkie jajko w koszulce po prostu rozpływa się w ustach.
Lista składników
250 g szparagów
8 plastrów boczku (250 g)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 jajka
1.5 łyżki octu winnego
1 łyżka sosu holenderskiego
Sos holenderski
2 żółtka
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka zimnej wody
140 g masła
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Zobacz inny super przepis na szparagi:
Szparagi A`La Polonaise
Szparagi Z Chrupiącą Posypką
Szparagi W Boczku